piątek, 7 marca 2014

Przepiśnik: kuskus na ostro

You shouldn't look at the following information if you're hungry at the moment! (; Today I'm presenting my own invention for couscous with spicy sauce (with curry and gyro spices). If you'd like to try it, do not hesitate to ask me for a translated recipe! (:
 
Czołem!
Jak się macie? (:

Przybywam do Was dzisiaj z całkiem innym postem (; Do takiej serii zbierałam się już od jakiegoś czasu - chciałabym się z Wami podzielić moimi ulubionymi przepisami! (:


Pierwsza część jest dokładnie taka, jak głosi tytuł - będzie to przepis na kuskus z dodatkiem dosyć ostrego sosu - jego ostrość można sobie zmieniać po swojemu (:
Na tę potrawę wpadłam przypadkiem - miała być czymś innym, a wyszło coś takiego i okazało się bardzo, bardzo smaczne (:

Na początek parę wiadomości o samym kuskusie:
Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają bowiem z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody.
Spośród innych kasz wyróżnia go bardzo wysoka zawartość białka - może być zatem cenny dla osób na diecie wegetariańskiej. Znajdziemy w nim za to najmniejszą ilość kwasów tłuszczowych, zarówno nasyconych, jak i nienasyconych. Jest przy tym dosyć lekkostrawny. W związku z tym może być spożywany na przykład przez małe dzieci. Podobnie jak kasza jęczmienna, kuskus wyróżnia się dosyć wysoką zawartością wapnia- materiału budulcowego naszych kości. Natomiast do kaszy gryczanej podobny jest pod względem wysokiej ilości sodu (odpowiedzialnego za regulację gospodarki wodnej w organizmie). Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B (w szczególności B3, czyli niacynę), a także kwas foliowy. (źródło: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,15164342,Kuskus___kasza_czy_makaron_.html)
No i przede wszystkim - bardzo szybko się go przygotowuje, więc nadaje się nawet dla tych najbardziej zabieganych i zapracowanych (:

Składniki
kuskus (couscous)
2 cukinie (mała i duża lub 3 małe)
0,5kg piersi z kurczaka
0,5kg pieczarek
2 cebule
pomidory suszone w zalewie
przyprawa do gyrosa, curry, zioła prowansalskie (ewentualnie papryka ostra lub przyprawa do burrito)

Sposób przygotowania

1. Usmażyć pieczarki pokrojone w małe kawałki, osobno cukinię – doprawić vegetą.
2. Usmażyć cebulę z kurczakiem, doprawić przyprawą do gyrosa i pieprzem.
3. W jednym garnku wymieszać kurczaka, cukinię, pieczarki i pomidory suszone pokrojone w paski – podlać lekko wodą, doprawić  dosyć mocno przyprawą od gyrosa, curry i ziołami prowansalskimi (ewentualnie papryką lub przyprawą do burrito). Zagotować razem przez parę minut (można podlać wodą, wtedy zrobi się rzadszy sos).

 

4. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj kuskus zalać wodą w stosunku 1:1).


5. Podawać razem.


Smacznego! (;

3 komentarze: